V dnešní recenzi se ve spolupráci s eshopem LAvape podíváme na řadu aromat Pastry Masters od španělského výrobce Bombo. V této řadě najdeme tři dezertní kousky – custard, crème brûlée a oříškovo-čokoládový dort. Osobně jsem se na tuto řadu velmi těšil a to především kvůli custardu a crème brûlée. Tak se na tuto řadu pojďme podívat zblízka.
Všechna tři aromata dostanete v lahvičkách o objemu 120 ml, ve kterých najdete 40 ml aromatu, které je potřeba dolít bází a případně boosterem dle svých preferencí. Doporučená doba odležení je u všech tří kousků minimálně 7 dní.
Klasická vsuvka na začátek: Chuť je velice subjektivní záležitost, proto vezměte v potaz, že co chutná mně, nemusí chutnat vám, a naopak. 1000 lidí, 1000 chutí.
Master Custard
Master Custard v sobě ukrývá velmi povedenou chuť vanilkového custardu, který je jemně krémový, příjemně sladký, při tom ale nepůsobí jako pudink z prášku. V chuti je znát i lehký náznak žloutkového krému, tedy toho, co dělá custard opravdu custardem. Ale zatímco jindy takové custardy mívají lehce nahořklý ocásek, nic takového u Master Custardu není, jelikož to krásně skrývá krémovost a vanilková chuť.
Kromě vanilky se ale v chuti objevují tóny karamelu. Ten chuti dodává i lehkou říznou sladkost, která ve finále připomíná křupavé karamelové drobení, které byste si na vrch custardu nasypali.
Celá chuť je pak podložená lehkou sušenkou, která sice není nijak výrazná, ale podrthuje celý custard a dodává chuti příjemný dozvuk.
Master Custard je sice sladší příchuť, při tom ale díky krémovosti není přehnaně hutný. Za mě se jedná o jednu z nejlepších custardových ale i dezertových příchutí, kterou jsem měl za dlouhou dobu možnost ochutnat a jednoznačně se tak zařadil mezi mé oblíbené příchutě. Tímhle se budu muset zásobit!
Choco Nut Tart
Jak jsem byl nadšený z Master Custardu, u Choco Nut Tartu se dostavilo spíše tak trochu zklamání.
Od prvního potahu je jasné, že zde hraje prim čokoládový/kakaový krém, respektive čokoládová pěna. Čokoládová chuť ale bohužel nepatří mezi ty nejlepší. Nese totiž, byť jen náznakově, typické neduhy, které čokoládové chuti mají. Těmi jsou lehká nakyslost a nahořklost, které navíc nepomáhá ani lehká hořkost lískových ořechů v chuti použitých. Na rozdíl od jiných příchutí ale nepřipomíná lecitinovou čokoládu. Spíše než čokoládu však chuť připomíná kakao, proto mě trochu zaráží, že s sebou nese zmíněné neduhy.
I tak ale nepatří Choco Nut Tart mezi nejhorší. Po delším odležení se v chuti začne projevovat něco jako piškotové těsto, které ale ve své podstatě dává vyniknout oné čokoládové pěně.
Chutí se pak nese typická chuť lískových ořechů, která je „rozmělněna“ do celé chuti, tedy sama o sobě tolik nevystupuje, ale s čokoládou většinou funguje dobře. Tady by také fungovala dobře, kdyby byla čokoládová/kakaková chuť o chlup lepší, takhle ale oříšková chuť spíše vytahuje neduhy použité čokolády.
Neduhy, které chuť nese, svým způsobem přebíjí i vyšší sladkost liquidu, ale nezvládá je přebít úplně. Nejvýraznějším z nich pak zůstává hořkost oříšků, která ne všem musí vyhovovat.
Climax Cream
Třetím kouskem z řady Pastry Masters je Climax Cream. Ten je svým způsobem podobný Master Custardu, ale místo custardu zde základ tvoří crème brûlée. Chuť tak není tolik krémová, při tom je ale jemnější a příjemně vanilková.
Stejně jako u Master Custardu, i zde se setkáváme s chutí karamelu, která je jednak cítit už z chuti samotného crème brûlée. Zároveň je ale cítit i jako doplňující chuť, která ale připomíná spíše karamelový toping, který při některých náznacích velmi lehce připomíná chuť slaného karamelu. Především ale tenhle karamel dodává chuti na hutnosti, kterou crème brûlée v tomto případě tak trochu postrádá, zároveň chuť i doslazuje.
V chuti se náznakově objevuje i chuť čokolády. Ta je kupodivu lepší, než u Choco Nut Tart. Taktéž nese náznak chuti lískových ořechů, které chuť příjemně ozvláštňují, ale v chuti není tolik vytažena jejich hořkost. Na můj vkus by ale čokolády mohlo být méně, ne-li žádná, nijak výrazně mi ale v chuti nevadí.
Celkově tak Climax Cream působí trochu jako kombinace zbývajících dvou příchutí. Sice svým základem za Master Custardem pokulhává, ale zároveň nabízí to lepší z Choco Nut Tartu, respektive jej přebíjí.
Závěr
Řada Pastry Masters je pro mně příjemným překvapením, minimálně v tom ohledu, že jako milovník custardových příchutí jsem v poslední době neměl moc z čeho vybírat. Master Custard je za mě jednoznačně tím nejlepším kouskem, který tahle řada nabízí. Choco Nut Tart má svoje mouchy, ale na čokoládové příchutě jsem si nikdy moc nepotrpěl, ale možná je moje vnímání této chuti trochu ovlivněno jistou předpojatostí. No a Climax Cream je takovým slušným kompromisem pro ty, kteří nehledají vysloveně custardovou příchuť.
Všechny tři příchutě jsou poměrně sladké, což je dáno i poměrně vysokou koncentrací aromatu (33,3 % po namíchání). Sladkost se tak snaží částečně v příchutích přebít některé neduhy a i já jsem si chvílemi přišel přeslazený, na jednu stranu mi ale u příchutí tohoto typu vyšší sladkost tolik nevadí.
Pokud jste tedy fanoušky dezertových příchutí, především pak příchutí tohoto typu, stojí řada Pastry Masters za vyzkoušení. U mě je jasným favoritem Master Custard a určitě jej zařadím do své rotace liquidů.
Za zaslání řady Bombo Pastry Masters děkujeme prodejci LAvape.cz, kde všechny 3 kousky můžete zakoupit.